Nieuws

06 oktober 16

Fruitverwerking nieuwe oogst bij Schulp Vruchtensappen

Inmiddels is het meeste fruit weer geplukt en dat betekent een drukte van belang voor de fruitverwerkers van Schulp Vruchtensappen. De appels en peren hingen dit jaar in overvloed aan de bomen en er is dan ook sprake van een goede oogst. De sap-pers draait op volle toeren om al het fruit zo vers mogelijk te persen.

Schulp Vruchtensappen kent traditioneel de drukste periode van het jaar in de maanden september tot en met november. Van vele kanten wordt het fruit aangeleverd om vervolgens als heerlijk, puur vruchtensap uit eigen boomgaard weer terug te gaan naar de klant. Vanaf 600kg kan Schulp al aan de slag. Veel particulieren brengen daarom, al dan niet gezamenlijk met wat buren, hun oogst graag naar Breukelen. Net als veel professionele fruittelers met grotere hoeveelheden hechten zij veel waarde aan sap van fruit uit hun eigen boomgaard. Dit sap verkopen zij dan weer in de eigen boerderijwinkel of afzetpunten in hun directe omgeving.

Men kan kiezen uit diverse flesformaten of in een 5 liter bag-in-boxverpakking, de zogenaamde SapTap. Er is ook een mogelijkheid om de etiketten te bedrukken met een persoonlijke tekst, bijvoorbeeld de herkomst van het fruit of de gebruikte rassen die in het sap zitten.

Albert Schulp: ‘Al vele jaren verwerken wij het fruit uit de wijde regio. Niet alleen veel buitenplaatsen langs de Vecht laten hun oogst bij ons verwerken, ook partijen als Natuurmonumenten, Hoogstamvereniging Groene Hart, Natuur- & Vogelwacht De Vijfheerenlanden. Sommige klanten komen hier al ruim 20 jaar.’ Als vijfde generatie van op het fruitbedrijf van de familie Schulp is Albert goed bekend met de vele verschillende rassen aan appels en peren. Echter hij wordt ook nog wel eens verrast. ‘Soms zijn er appelrassen uit oude boomgaarden die je nergens meer ziet. Dan gaat mijn fruithart wel sneller kloppen ja.’